donderdag 19 maart 2009

limburgs erfgoed.nl ?


In navolging van een aantal andere provincies wordt in Limburg al een tijdje nagedacht over het bouwen van een erfgoedportal. Op zich is een portal zo gebouwd, maar zaken als ontsluiting, samenhang met andere erfgoedportals, eigen identiteit (en daaraan gekoppeld eigen wijze van digitaliseren, beschrijven en beschikbaar stellen) van allerlei clubs die het erfgoed onder beheer hebben en enige toekomstvastheid maken dit toch wat ingewikkelder.
In dit kader presentaties van Marco de Niet van DEN en Anette Gaalman van Erfgoed Brabant bijgewoond die mij in elk geval weer een aantal inzichten hebben gebracht:
ik was in de veronderstelling dat een portal redelijk achterhaald is met de opkomst van persoonlijke startpagina's. Zorg dat je een plek krijgt op iGoogle, Symbaloo etc. en laat Google de rest doen was mijn veronderstelling. Die weg moet zeker ook worden gevolgd, maar een portal biedt toch de gelegenheid om relevante collecties in gezamenlijkheid aan te bieden en doorzoekbaar te maken. Ook kan op die wijze makkelijker worden aangehaakt bij grotere portalen als Collectie Nederland en Europeanea. Dat brengt me weer terug op de afspraken die daarvoor nodig zijn. Om voor provinciale subsidie in aanmerking te komen is er een set standaarden vastgesteld (afgeleid van het Kwaliteitsregister van DEN - neemt hier kennis van als je iets met digitaliseren van collecties gaat doen!), zodoende kunnen we straks de collecties sneller en beter via de portal te kunnen ontsluiten.

1 opmerking:

  1. Mooi dat de site er nu is www.limburgserfgoed.nl! Hoewel de inhoud van het artikel nog altijd actueel is

    BeantwoordenVerwijderen