vrijdag 6 maart 2009

Draadloos internet in alle bibliotheken


Omdat de doorstroming op de A2 zich moeilijk laat voorspellen, kwam ik gisteren een 10-tal minuten te vroeg aan voor een afspraak in de stadsbibliotheek Maastricht (aka Centre Ceramique). Geen boeiende tentoonstellingen ditmaal, dus ben ik ergens gaan zitten om nog snel even wat mail te verwerken.
So what? Helaas is het niet vanzelfsprekend dat je in bibliotheken zomaar toegang hebt tot draadloos internet. In Limburg zijn slechts enkele bibliotheken die de mogelijkheid aanbieden en vervolgens moet je er meestal ook nog voor betalen. In die gevallen laat je het voor 10 verloren minuten ook wel uit je hoofd...
Laat dit één van de eerste diensten zijn die we overal gaan aanbieden aan de klanten zodra we over zijn gestapt op glasvezelinfrastructuur. Ik weet ook wel dat dit geen voorwaarde is, maar het maakt het wel makkelijker om publieksinternet volledig te scheiden van het bedrijfsnetwerk, dus allerlei bezwaren van systeembeheerders zouden hiermee weggenomen moeten kunnen worden.

3 opmerkingen:

 1. Jee, dat wist ik niet. Ik vind eigenlijk dat het niet meer van deze tijd is, om GEEN of betaald internet aan te bieden. En als het gaat om netwerkveiligheid zijn er vele oplossingen te bedenken, ook goedkopere zoals FON. Dat zou geen excuus meer mogen zijn.

  Bijzonder hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Edwin,

  Voor alle duidelijkheid: er zijn wel publiekspc's in de bibliotheken en hier is gelukkig wel vaak sprake van gratis toegang tot internet, maar het surft toch net even lekkerder met je eigen apparaat, browsers etc.
  Ik begrijp dat dit in Zeeland allemaal al lang geregeld is?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Breda bieden we al sinds 2006 gratis wifi aan in de Centrale Bibliotheek . Eerst via Gemeenteweb (waar open access een voorwaarde voor deelname was) nu via onze eigen gemeentelijke IV-afdeling. Voor de publieksPC's hanteren we betaald internet.
  Het voornemen is om dit naar alle vestigingen uit te rollen.

  Ik weet dat gratis internet via publiekspc's nog steeds een onderwerp van discussie is. Wij hebben dit op proef bij een aantal vestigingen gedaan, maar hebben dit vooralsnog niet gecontinueerd. Daarvoor zullen een aantal ongewenste neveneffecten moeten worden voorkomen. Want door nieuwe bezoekers te trekken die de vaste bezoekers tot last zijn span je m.i. het paard achter de wagen.

  Gratis kan dus ook bij ons, alleen zelf zorgen voor laptop of PDA. Da's op zich toch geen gekke gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen