zondag 1 maart 2009

Waarom beginnen de bibliotheken geen omroep?

Je kunt de laatste weken geen krant openslaan of journaal bekijken of er wordt weer een nieuwe omroep gepresenteerd. Allemaal proberen ze voor 1 april 50.000 leden geregistreerd te hebben om zodoende toegang te krijgen tot het publieke bestel en een aantal uren per week te mogen uitzenden. Zal ook wel een leuke zak subsidie mee gemoeid zijn, dus alleszins interessant.


Ik dacht als de Telegraaf en Geenstijl een omroep willen als extra kanaal, dan kan dat voor bibliotheken ook wel eens interessant zijn. Het aantal uren moet simpel te vullen zijn. Veel lokale bibliotheken doen al zaken met lokale omroepen en OBA zelfs met Hilversum. Alles in eigen hand en profileren maar die bibliotheek en de eigen diensten. 50.000 leden is natuurlijk een makkie: alle volwassen leden betalen een paar euri extra voor hun abonnement en zijn plotseling ook nog eens lid van de OBTV.
Als je hier verder over nadenkt biedt dit natuurlijk legio mogelijkheden. Waarom is dit geen onderdeel van de Agenda voor de Toekomst? OBTV A-omroep in 2012: reclamevrij vol Cultuur, Leren en Lezen!

6 opmerkingen:

 1. Dag Johan,
  Ik las je post via Bibliotheek 2.0. Elders is het plan voor een omroep ook opgekomen, zie o.a. hier.
  'Eendracht maakt macht.'
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schrijverdezes tipte me over je oproep, ik ben met een kleine inventarisatie bezig.
  Belangstelling?
  groet, Tenaanval

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kon me al niet voorstellen dat nog niemand op het idee was gekomen. Veel onderwerpen van het lijstje dat schrijverdezes in zijn post waren ook al bij mij opgekomen. Het mooie van de bibliotheken is dat het zo'n onverdachte partij is dat de mogelijkheden legio zijn. Ik sluit een fusie met de NPS op termijn niet uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was geen post van mij hoor, maar van Tenaanval. Ik denk niet dat ik op het idee zou zijn gekomen, maar nu het er is bevalt het me wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Slordig... maar gelukkig rechtgezet.
  @tenaanval: heb je serieuze plannen/meer reacties? Heb inderdaad wel belangstelling voor hoe jij hier verder mee gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Heb veel reacties gehad, zal je op de hoogte houden.

  BeantwoordenVerwijderen