vrijdag 10 juli 2009

G!ds is niet ingewikkeld


Ik zit nu bij een Gids-cursus om wat inzicht te krijgen in de technische werking van G!ds. De afgelopen maanden ben ik vaak getuige geweest van allerlei discussies over de mogelijkheden en onmogelijkheden van G!ds. Vaak eindigen deze discussies in totaal onbegrip tussen de meer technisch onderlegden enerzijds en de projectmedewerkers anderzijds. Na een eerste uitleg wordt me wel steeds duidelijker waar een deel van het probleem zit: G!ds is een database (dat wisten we al) en techneuten beginnen dus meteen in databaseterminologie te praten waar de projectmedewerkers meteen de vertaling maken naar de interface en vanaf dat punt G!ds proberen te begrijpen.
Een aardige hulp bij het zoeken zit in de G!ds wiki, maar ook die heeft een hoog techneutengehalte.

Tweede punt van discussie ligt in het gegeven dat er meerdere mogelijkheden zijn om tot het doel te komen. Kies je voor zoeken in G!ds via profiel al dan niet gecombineerd met black en/of white lists of doe je een rechtstreekse zoekvraag. Vervolgens heeft de website-bouwer ook nog weer een aantal mogelijkheden... Hoezo ingewikkeld?
Tel hierbij op dat het maken van de juiste query ook een vak apart is (welke selectie pas ik toe) en heel bepalend voor het resultaat en ook hier ligt weer een bron van onbegrip!

Hoop verderop vandaag ook wat handvatten voor het oplossen van het wederzijds onbegrip te krijgen.

2 opmerkingen:

  1. Je hebt het over een doel, dat is alvast niet voor iedere betrokkene hetzelfde volgens mij. Ons doel is om mensen te informeren en betrouwbare en eenduidige informatie te geven. En daar slagen we, wij van G!DS, onderling nog niet erg in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jeroen,
    de term "doel" is misschien wat ongelukkig, maar volgens mij gaat het er in alle gevallen om dat de relevante informatie die in G!ds zit op de juiste plekken wordt getoond. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet voor alle betrokkenen het meest belangrijk is. Dat er allerlei achterliggende doelen zijn, die inderdaad voor iedereen kunnen verschillen, ten aanzien van de plaatsen waarop deze informatie naar boven komt (en van wie deze informatie is en wie het tegen welke kosten moet beheren),is van een andere orde.

    BeantwoordenVerwijderen