woensdag 8 juli 2009

Ook benieuwd naar catalogus NBD/Biblion?

Eind 2008 kondigde NBD/Biblion aan in 2009 met een centrale catalogus voor openbare bibliotheken te zullen komen. Na deze aankondiging bleef het een tijdje stil. In de B20 ning borrelden de nodige vragen op, maar verder was het vooral gissen en afwachten. In het voorjaar werden de eerste bibliotheken bereid gevonden om deel te nemen aan de pilot en ook werd een bibliotheeksysteem (Aleph) geselecteerd waarin de catalogus zou worden gebouwd.
In het laatste nummer van het NBD/Biblion tijdschrift "Collectie" en op de website wordt stukje bij beetje duidelijk welke richting het uitgaat en afgelopen dinsdag werd aan de pilotbibliotheken Bibliocenter en Helmond de voortgang getoond.
De catalogus gaf (nog?) geen verrassingen te zien - veel zaken moeten nog worden ontwikkeld of krijgen het stempel "zou kunnen". Rondom de uitwisseling met de lokale catalogi moet nog veel worden geregeld, er is nog geen online koppeling gemaakt en dus is ook statusinformatie nog niet zichtbaar. Over de wijze waarop deze uitwisseling gaat plaatsvinden moeten ook nog nadere afspraken worden gemaakt met HKA en Infor.
Belangrijkste drive voor het ontwikkelen van deze catalogus is niet de catalogus zelf, maar afgeleide diensten die daarmee mogelijk worden. Dit gaat dan met name om verbeteringen in het bestelproces en bibliografische dienstverlening. Hier zien ook de bibliotheken in eerste instantie de grootste winstmogelijkheden, maar ook hier is nog veel onduidelijk en in de "zou kunnen"-fase.
Iedereen die nieuwsgierig is moet dus vooral nog even geduld hebben. Er is nog geen demo-omgeving beschikbaar waar al kan worden gekeken en ook moet nog erg veel worden geregeld in de uitwisseling met de huidige systemen voor het kan worden losgelaten op publiek (als we dit al zouden willen). Wordt dus vervolgd....

5 opmerkingen:

 1. Is het nu nog voorjaar 2009, of toch echt al hhogzomer (waarbij het weer haast herfstachtige trekjes vertoond?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zou het toch mooi zijn als dit proces open en transparant zou zijn te volgen. Nu is de kans... en juist nu is het enige dat je hoort een oorverdovend stilzwijgen.

  Dat producten nog niet vollledig zijn, of in de maak, kan ik heel goed begrijpen...maar dat gesloten karakter?

  Ik vind het HEEEEL erg stil aan het front. Aan alle fronten.

  Als relatieve buitenstaander kun je alleen maar je schouders ophalen en kijken naar al het moois dat elders op het web gebeurt.

  Dan is OCLC nog het communicatiefst van allemaal, zou ik denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De gedachten over iets dergelijks deden al eind jaren 80 de ronde. Ze schieten dus al aardig op!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @wowter: volgens mij kunnen we ons voorbereiden op de elfstedentocht
  @edwin: eens, maar nbd/biblion meldt desgevraagd dat ze "bibliotheken zo min mogelijk willen lastigvallen in het ontwikkeltraject"
  @marten: 1880?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo ongeveer ja. Kan ook 1680 zijn geweest, mijn geheugen is niet meer zo goed (er missen een paar chips)

  BeantwoordenVerwijderen