maandag 22 september 2008

Onbemande uitleenpost

Een ideetje waar ik al een tijd mee rondloop is het inrichten van een onbemande uitleenpost. Dit zou gerealiseerd moeten worden door RFID en zelfbediening te combineren met toegang tot de uitleenpost. De klanten moeten natuurlijk zelf hun boeken kunnen inleveren, uitzoeken en uitlenen. Verder moet er een voorziening zijn (pc met chat en/of webcam) die toegang geeft tot een bibliotheekmedewerk(st)er die in voorkomende gevallen vragen beantwoordt, hulp biedt, oogje in het zeil houdt...

Technisch lijkt het mij geen probleem. Qua kosten moet het nodige worden uitgezocht, maar het lijkt mij een mooie bijdrage aan de leefbaarheid in kleine kernen. De toegang tot de bibliotheek is niet beperkt tot de momenten waarop de vrijwilligers en/of de bibliotheekmedewerkers de tent openen, maar zou in theorie 24/7 kunnen zijn. Omdat je een dergelijke voorziening meestal in een BMV, school of gemeenschapshuis zult onderbrengen zal de toegang gekoppeld kunnen worden aan de openingstijden van deze voorziening. Vanuit deze voorziening kan dan ook meteen een oogje in het zeil worden geregeld.

Op vaste momenten in de week zal iemand vanuit de bibliotheek wel aanwezig zijn om het onderhoud te doen. Dat biedt dan ook de klanten voor wie het volledig zelf alle regelen te ver gaat ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de bibliotheek.

3 opmerkingen:

 1. Mooi plan! Wilde dit zelf al een tijdje terug hier in Enschede. Is niet doorgegaan, omdat we voor dat pand een betere oplossing hebben gevonden: de jeugdbieb wordt gerund door clienten van een stichting voor dagopvang. Dat betekent dat er dagelijks 3 clienten aanwezig zijn + een begeleider. Werkt tot nu toe prima.
  Misschien een idee? Vaak ook nog wel een subsidietje hier en daar..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het idee van een onbemande uitleen leeft bij mij ook al een tijd en volgens mij begint de tijd rijp te worden dat het gerealiseerd kan worden. Een uitleenautomaat is er al. Op dit moment ben ik bezig met de voorbereidingen voor de ontwikkeling van een digitale boekenkast, zeg maar een groot scherm waar media op gepresenteerd kunnen worden. Zo kun je de "long tail" op elke plek presenteren. Uitdaging is om de inhoud van die boekenkast aan te passen aan het profiel van de gebruiker. Kan misschien met de ledenpas (of via irisscan;). Met de automaat heb je dan de combinatie tussen ontsluiting en distributie. In de automaat zit dan de "kop" van de collectie en in de digitale boekenast de "long tail". De automaat kun je tevens gebruiken als uitgiftepunt van zoek&boek aanvragen. Ben benieuwd hoe ver we komen. Als klant zou ik het wel plezierig vinden als ik in de hal van AH of Jan Linders mijn media kan lenen.
  Jos Erdkamp

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vandaag op de online conferentie vooral andere dingen gedaan, maar morgen ga ik bij een aantal zelfbedieningsboeren langs om deze ook eens te vragen wat zij hieromtrent denken te kunnen bieden. Volgende week heb ik afgesproken met een bibliotheekdirecteur met heel veel kleine kernen in zijn werkgebied om ook met hem de materie eens te verkennen. Als er dan wat meer beeld ontstaat kom ik er vast weer op terug.

  BeantwoordenVerwijderen