maandag 15 september 2008

Glasvezel voor Limburgse bibliotheken

Na een hele lange voorbereidingstijd is dan vandaag eindelijk opdracht gegeven om de eerste bibliotheekvestigingen in Limburg via een glasvezelnetwerk met elkaar te verbinden. Doelstelling is om uiteindelijk alle Limburgse bibliotheken op dit gezamenlijke netwerk aan te sluiten om zodoende gemeenschappelijk diensten te kunnen inkopen.
In eerste instantie zal naast het bibliotheeksysteem en de kantoorapplicaties het netwerk vooral gebruikt worden voor internettoegang. In de meeste vestigingen die nu worden aangesloten is de bandbreedte op dit moment onvoldoende om alle gewenste applicaties goed aan te bieden. Met name de inzet van de Aquabrowser op de publiekspc's als startpagina is een showstopper.

In de voorbereiding is al in 2006 gestart met verkenning van de mogelijkheden. Deze bleken beperkt aanwezig, maar alleen financieel haalbaar als een groot aantal vestigingen onderdeel van het aan te leggen netwerk zouden worden. Omdat veel bibliotheken hun zaken redelijk op orde (dachten te) hebben kostte het de nodige moeite om deze aantallen te halen. Inmiddels is het merendeel van de directies er wel van dat binnen afzienbare tijd de behoefte aan bandbreedte sterk toeneemt.
In het kader van de bibliotheekvernieuwing is een project in elkaar gestoken dat er in voorzag alle vestigingen in Limburg aan te sluiten op het netwerk, maar dit werd in het verdelingsproces teruggebracht tot een pilotproject voor de vestigingen van Biblionova, Heerlen en Bibliotheekhuis.
Brunssum, Landgraaf en Kerkrade willen ook meteen deelnemen en in het voorjaar van 2009 volgen ook de vestigingen van Heuvelland, waarmee een mooie basis is gelegd voor gezamenlijke inkoop van diensten en verdere uitbreiding van het netwerk met andere bibliotheken.
-- wordt vervolgd --

Geen opmerkingen:

Een reactie posten