maandag 29 september 2008

Glasvezel voor Limburgse bibliotheken - vervolg

Na de voorbereiding is het nu tijd voor de uitwerking: glas bestellen lijkt simpel, maar om het vervolgens in je voordeel te laten werken is het nodig om na te denken over een aantal zaken. Voorkomen moet worden dat meteen na oplevering blijkt dat sommige zaken slimmer hadden gekund.
Met enkele deskundigen en systeembeheerders daarom maar eens een start gemaakt. De belangrijkste vragen die op tafel liggen zijn:

- welke netwerkarchitectuur moet worden gekozen
- IP-nummerplan
- plaating core-componenten
- welke diensten moeten over glas gaan lopen
- welke apparatuur is hiervoor nodig

Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden wordt gestart met een kleine inventarisatie bij de bibliotheken die als eerste op glas worden aangesloten. Vragen hebben betrekking op de IP-nummers die nu in gebruik zijn, gewenste diensten en contractduur van huidige diensten die hier mogelijk voor worden ingewisseld.
Vooral omdat we heel veel niet weten - behalve dat we het netwerk willen kunnen uitbreiden met zoveel mogelijk bibliotheekvestigingen en nuttige diensten voor de bibliotheken en hun klanten - moet de basis zoveel mogelijk ruimte laten voor deze uitbreiding zonder dat telkens grote investeringen nodig zijn om dit mogelijk te maken.
Tegelijkertijd willen we niet teveel tijd verliezen met plannenmakerij. Hoe sneller een aantal bibliotheken gebruik kunnen maken van het netwerk hoe makkelijker (is de overtuiging) we ook andere bibliotheken kunnen laten zien waar de voordelen zitten.
- wordt vervolgd -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten