vrijdag 9 juli 2010

Thuisgebruik NBD/Biblion-bestanden en dan?

Onlangs stuurde NBD/Biblion een persbericht de wereld in over de mogelijkheid om allerlei bestanden die nu alleen raadpleegbaar zijn in de bibliotheek ook via thuisgebruik te kunnen raadplegen. Mark Deckers vertelt op zijn blog een en ander over de totstandkoming hiervan in Overijssel.
Beide gelezen hebbende dacht ik "appeltje, eitje", NBD bellen, Medialab (sorry SerialsSolutions) inlichten en gaan. Helaas zijn er kleine lettertjes: het kost geld! In al mijn naiviteit veronderstelde ik dat dit landelijk wel zou zijn afgekocht. Misschien wat eenmalige installatiekosten, maar dat is het dan ook wel. Vandaag de offerte van NBD/Biblion gekregen en het bedrag per inwoner laat zich vervolgens optellen tot een aardig bedragje als ik dit provinciaal wil wegzetten.
Is mijn veronderstelling nu vreemd dat alle NBD/Biblion bestanden al in de landelijk aangekochte digitale content zitten en dat daar het thuisgebruik ook mee geregeld zou moeten zijn? Of krijgen bibliotheken/provinciale netwerken die thuisgebruik gaan afnemen korting op het bedrag dat ze nu afdragen aan de landelijke inkoopcommissie?

4 opmerkingen:

 1. Ik vind jou gedachte helemaal niet vreemd!
  Blijft een rare wereld de bibliotheekwereld :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "appeltje, eitje make the wold go round, the world go round"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. € 1,30 voor één uittreksel... En waar hebben we het over? 803 uittreksels? In de gemiddelde school is het circuit met uittreksels vast van dezelfde orde van grootte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeroen van Beijnen is n.a.v. deze post een discussie begonnen op bibliotheek20. Lijkt me een mooie plek om de discussie verder te voeren.

  BeantwoordenVerwijderen