dinsdag 14 oktober 2008

Bibliotheek 'en route'!

Onder de titel "bibliotheek 'en route'!" is op de website van het Bibliotheekhuis een onderzoeksrapport te downloaden naar de bibliotheekvernieuwing in Limburg. Zonder op het hele onderzoek te willen ingaan hier toch enkele boeiende conclusies:


De uitkomsten van het publieksonderzoek bieden weinig steun voor beleid dat vooral inzet op geavanceerde digitale functies van de bibliotheek zoals Aladin. Dergelijk beleid moet als zeer ambitieus en riskant worden betiteld. Bovendien moet worden voorkomen dat digitale diensten ten koste gaan van de oorspronkelijke kernfuncties van de bibliotheek.

Met het oog op de dienstverlening is het van belang ontwikkelingen op het gebied van ICT nauwlettend in de gaten te houden.

Ook omdat de leners van “traditionele” papieren media (boeken) trouwere leden zijn dan de leners van digitale media, ligt het niet voor de hand om sterk(er) in te zetten op het uitlenen van digitale media.

De onderzoekresultaten pleiten tegen het sterk beleidsmatig inzetten op de bibliotheek als “mediawijsmaker”.


Dit staat toch op zijn minst haaks op allerlei in de Agenda voor de Toekomst en de beleidsnotitie van de Vereniging van Limburgse Bibliotheken. Als het rapport de basis wordt voor het provinciaal beleid ten aanzien van de bibliotheekvernieuwing dan komt dit wel op gespannen voet te staan met de lijnen die elders worden uitgezet!

3 opmerkingen:

 1. Dat is inderdaad op zijn minst nogal opzienbarend. Weg met de 23 dingen dus??
  (Wel een goed buro ingehuurd? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad - 23 dingen moeten we maar niet meer doen in Limburg. Boeken uitlenen moet voldoende zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geruststelling: heb inmiddels begrepen dat de provincie niet van plan is om de aanbevelingen tot beleid te verheffen. Opnieuw een rapport dat in de lade verdwijnt en zo snel mogelijk moet worden vergeten...

  BeantwoordenVerwijderen