woensdag 22 oktober 2008

Webrichtlijnen

De website van Bibliotheekhuis Limburg is niet een site om erg trots op te zijn: onduidelijke doelgroep, uiterlijk niet echt fraai en erg 1.0. Na jaren van klagen is het nu dan eindelijk zover dat een "restyling" gaat plaatsvinden.
Enkele collega's zijn hiermee bezig en bij hun vooronderzoek kwamen ze ook uit bij de webrichtlijnen: nadenken over de toegankelijkheid van de site kan nooit kwaad nietwaar. De overheid is een pilot gestart om meer websites aangepast te krijgen op de webrichtlijnen. Via de site webrichtlijnen is hier veel informatie over te krijgen. Omdat het niet stormloopt op de pilot én deelname ook niet beperkt is tot overheidswebsites kan dit voor bibliotheken die aan het nadenken zijn over een vernieuwde site natuurlijk ook aardig zijn om in te stappen.
Voor het Bibliotheekhuis gaat deelname gezien de aard en doelgroep van de site waarschijnlijk te ver, maar het stappenplan en de automatische test van een aantal richtlijnen kunnen erg nuttig zijn.
Aardig om te weten is dat volgens kabinetsbesluit alle overheidswebsites aan de richtlijnen zouden moeten voldoen, maar dat buiten een aantal rijksoverheidssites er pas 1 gemeente zijn website volledig webrichtlijnenproof heeft gemaakt. Het streven moet denk ik ook niet zijn om volledig volgens webrichtlijnen te werken, maar om je bewust te zijn van mogelijke drempels die je opwerpt als je ze niet volgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten