donderdag 23 december 2010

Afronding 23 dingen in Limburg

Afgelopen jaar hebben de meest Limburgse bibliotheken deelgenomen aan het 23 dingen programma nadat in 2008 Biblionova het goede voorbeeld had gegeven. De exacte aantallen deelnemers ken ik niet, wel weet ik dat de eerste groepen de afsluiting hebben gehad en hun certificaat hebben ontvangen. Na de zomer was er sprake van een behoorlijke dip in de voortgang bij veel deelnemers, maar met wat inspanning van de coaches is het in veel gevallen nog goed gekomen.
Opvallend vind ik het grote verschil in beleving: een aantal mensen vindt het helemaal niets en/of is niet bereid om hiervoor tijd vrij te maken en haakt na de startbijeenkomst af. Andere mensen worden gaandeweg steeds enthousiaster en zien ineens een wereld aan mogelijkheden opengaan. Daar is het natuurlijk om begonnen en vooral ook om die mogelijkheden om te zetten in concrete acties. Ook daar ontbreekt het mij aan het totaaloverzicht, maar ik zie de meeste Limburgse bibliotheken actief zijn op twitter, in Kerkrade worden allerlei workshops gegeven met een hoog 23-dingen gehalte en RSS heeft zijn intrede gedaan in het werken (zowel om informatie te verwerven als in het aanbieden via de eigen websites).

3 opmerkingen:

 1. Als coach was het enerzijds mooi om te zien hoe enthousiast sommige mensen werden van 23 Dingen. Anderzijds was het onthutsend om te zien hoe snel en eenvoudig 23 Dingen afgeserveerd werd.
  'Tijd' hebben we allemaal niet voldoende en 'tijd' kun je ook moeilijk maken.
  'Zin' kun je echter wel maken en dan ook nog in onbeperkte mate...
  Enfin: HULDE aan de finishers...!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf heb ik met veel plezier de cursus gedaan.Hier en daar was (en is) het wel trekken als coach, maar daar staat tegenover, dat een aantal collega's mét mij en zelfs vóór mij voortgingen én dat íédereen toch wel een aantal leuke dingen ontdekte in de digitale wereld en daar het profijt van inzag.
  Ook bij BiblioNu als bibliotheekorganisatie zijn inmiddels een aantal facetten in praktijk gebracht, zoals een twitteraccount.
  Wat wel heel duidelijk is, is dat de cursus nu niet ophoudt. Je moet met alle ## blijven werken en het nieuws bijhouden (RSS dus ideaal!). Het is een in volle ontwikkeling zijnde wereld, web 2.0, het fascineert en opent steeds meer deuren. Dus ben ik heel benieuwd wat 2011 ons op dit gebied zal brengen. Voor mezelf bijvoorbeeld een nieuwe smartphone??? ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En natuurlijk voor jou, Sandra en de kinderen een heel gelukkig en gezond 2011!!!

  BeantwoordenVerwijderen