donderdag 31 mei 2012

Open Source bibliotheeksysteem #ils2020

Annemieke Jurgens en Paula Quint hebben onder andere bij Muziek Centrum Nederland ervaring opgedaan met de implementatie van het Open Source bibliotheeksysteem Koha. Annemieke Jurgens geeft aan dat Open Source voor iedereen haalbaar is en door overheid aantal jaren geleden voor overheidsinstanties min of meer verplicht gesteld - tenzij er geen andere mogelijkheid is. In de praktijk valt het gebruik daarmee nogal tegen. Open Source heeft aantal vrijheden: gebruik (geen licentiekosten), vrij on te kopieren en te distribueren. Ook de broncode is vrij.
Verplichtingen rondom Open Source zitten vooral in communtydeelname, delen wat je toevoegt aan broncode, zorgen dat je update. Al met al bevordert open source samenwerking: hoe meer gebruikers/deelnemers hoe lager de kosten. Volgens Annemieke is aanpassen broncode relatief eenvoudig aan te passen. Leveranciersonafhankelijkheid is een belangrijk argument van overheid om open source te promoten. Wel zijn aantal zaken nodig: systeemontwikkelaar, systeembeheerder en applicatiebeheerder. Er zijn een aantal andere systemen die ook Open source zijn, bijvoorbeeld ook Clientrix dat door DOK en Eindhoven wordt gebruikt.

koha op youtube Koha is volledig webbased en heeft alle modules die je in ILS mag verwachten. Muziekcentrum Nederland heeft in 2008 keuze voor Koha gemaakt na volledig selectietraject waarin het ook is vergeleken met aantal closed source systemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten