vrijdag 24 juni 2011

BAAS boven WAAS

Gisteren schreef ik over de Website as a Service, de dienst in ontwikkeling van Bibliotheek.nl waarmee bibliotheken straks hun website zonder eigen hard- en software kunnen realiseren, vandaag sprak ik met een collega over de vervanging van het bibliotheeksysteem. Vanwege ontevredenheid over het aanbod (lees prijs/prestatie) van de huidige in Nederland gebruikte bibliotheeksystemen (zoals Wise en Vubis Smart)  is de collega zich aan het oriĆ«nteren op andere mogelijkheden.
Een van de systemen die hij bekeken heeft is Cipal dat in een aantal openbare bibliotheken in Belgiƫ wordt gebruikt. Hieraan ontbreken de nodige voor Nederlandse bibliotheken noodzakelijke functionaliteiten, maar heel interessant is de mogelijkheid om dit systeem volledig as a Service af te nemen (BAAS) . Dit is niet uniek, OCLC bijvoorbeeld biedt Webscale ook op deze wijze aan, maar tot nu toe heb ik geen plannen gezien van de leveranciers van bibliotheeksystemen die in Nederlandse bibliotheken worden gebruikt.

Kans voor Bibliotheek.nl als ze de infrastructuur een beetje op orde hebben?

donderdag 23 juni 2011

WAAS of WAT anders?


In het kader van de aansluiting op de digitale infrastructuur hebben we een vervolgbijeenkomst op de knoppensessie van april. Dennis Biesma en Bertil Voogd van Bibliotheek.nl willen vanmorgen meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden van de WAAS om de bibliotheken te helpen een keuze te maken tussen gebruik maken van de WAAS of het (voorlopig) blijven gebruiken van een eigen CMS en dat te verbinden met de WLWI. Wie moeite heeft met de afkortingen wordt aangeraden om eerst het blog van Jan Klerk over dit onderwerp te lezen.
In grote lijn komt het neer op een keuze tussen het volledig gebruik maken van de website-omgeving die Bibliotheek.nl aanbiedt of het grotendeels zelf zorgen voor de website-omgeving en hier bibliotheek.nl-diensten in te integreren.
Om deze vraag te kunnen beantwoord en is inzicht nodig in kosten en functionaliteit. Een voordeel van de  WAAS is dat in elk geval in 2012 het gebruik kostenloos is (zie nieuwsbericht bibliotheek.nl). De vraag rondom de functionaliteit is lastiger te beantwoorden. Aan de hand van de huidige functionaliteit en de wensen die er bij de bibliotheken leven wordt vanmorgen gekeken of de WAAS hier voldoende voor te bieden heeft.
Op dit moment is er weinig concrete functionaliteit echt beschikbaar bij bibliotheek.nl, Dennis Biesma geeft bij de concrete wensen zo goed mogelijk aan wanneer wat verwacht mag worden. Veel zaken komen in de loop van dit jaar beschikbaar, maar omdat hier nu aan gebouwd wordt is het nog lastig om aan te geven hoe de exacte werking zal zijn. Verder is het nodig om voor de overgangssituatie tijdelijke, maatwerkoplossingen te verzinnen. Bijvoorbeeld voor de Aquabrowser zal vanuit Bibliotheek.nl een oplossing worden aangeboden om de periode te overbruggen tot de Nationale Bibliotheekcatalogus volledig operationeel is.


Veel vragen die gesteld worden door de aanwezigen leveren extra vragen op of de reactie dat dit verder uitgezocht moet worden. Het is op basis van de huidige onzekerheden rondom functionaliteit die wordt geboden (en wanneer die wordt geboden) nu een goede keuze te kunnen maken tussen WAAS of zelf website organiseren. Daarom gaan de bibliotheken nu de functionaliteiten in een MoSCoW-matrix te scoren. Bibliotheek.nl zal vervolgens ten aanzien van de Must Have-functionaliteit aangeven of en wanneer deze gerealiseerd wordt.
Ook is het belangrijk voor ogen te houden dat de digitale infrastructuur vooral bedoeld is om bibliotheken te helpen bij hun vernieuwing. Dus als Bibliotheek.nl besluit om bepaalde widgets niet te ontwikkelen staat het bibliotheken vrij om deze zelf te (laten) ontwikkelen en deze via de widget store aan te bieden.