woensdag 6 januari 2010

Bibliotheek in telefooncel


Al een tijdje komt via allerlei kanalen (waaronder deze) de bibliotheek in de telefooncel voorbij. Een leuke gimmick of meer dan dat?

In elk geval een mooie invulling van het concept onbemande bibliotheek (tenminste ik geloof niet dat er personeel in de telefooncel zit), hergebruik van openbare ruimte en (hopelijk)gemeenschapszin. Wat bibliotheekmedewerkers zorgen mag baren is dat dit natuurlijk volledig zonder verdere inzet van "de" bibliotheek gerealiseerd kan worden. Gebruikers halen en brengen boeken zonder dat hier verder registratie voor nodig is (min of meer volgens de bookcrossing gedachte, maar bijhouden hoeft niet), collectioneren en saneren hoeft ook niet.

Kan me andersom, juist omdat het bijna niets hoeft te kosten, weer voorstellen dat bibliotheken dit juist als kans zien om op allerlei onverdachte plaatsen dit soort bibliotheken mogelijk te maken: kasten achterin de kerk, gemeenschapshuizen, bij de dokter in de wachtkamer, op school enzovoort.

2 opmerkingen:

  1. Laat dit soort waanzinnige maar mooie oplossingen met een gerust hart over aan de Brits!
    Hier in Edmonton komen we niet verder dan de boekenverdeling in de windmolen bij de Dutch-Canadian Club. En die gaat maar 1x per jaar open (tijdens de voorjaarsmarkt).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een begin zullen we maar zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen