maandag 18 mei 2009

Onderwerg naar een nationale catalogus, maar welke?


Tot voor kort had elke bibliotheek zijn eigen catalogus en die was te vinden op de werkstations in de bibliotheken of onder een knop “catalogus” op de eigen website. Hier kon de klant het bezit van zijn bibliotheek doorzoeken en eventueel reserveren. Een aantal bibliotheken wilde hetin een samenwerking (bijvoorbeeld omdat ze hun Bibliotheeksysteem ook al gezamenlijk hadden) ook nog wel eens mogelijk maken voor leden van andere bibliotheken om vrij te reserveren, maar veel gekker moest het ook niet worden. Had je wensen die niet via de catalogus van de eigen bibliotheek gehonoreerd konden worden, dan moest er een ingewikkeld formulier worden ingevuld (deed de bibliotheek graag voor je) en moest je gaan zitten wachten.

In de nieuwe wereld hebben we een hekel aan wachten. Instant bevrediging wordt overal geleverd en dat is ook wat van de bibliotheek wordt verwacht. Kun je dat niet leveren, even goede vrienden, maar dan kijk ik wel even verder of iemand anders mij wel meteen aan mijn hoogtepunt kan helpen.
Bibliotheken onderkennen dit wel, maar beperkte middelen en nog beperktere slagkracht zijn vaak moeilijk te nemen hindernissen. Met veel pijn en moeite is zoek&boek gerealiseerd. Hierdoor zijn meer titels beschikbaar voor de leden van de bibliotheken en is het formuliertje niet meer nodig voor media uit andere bibliotheken, maar het zoeken van de titels is nog altijd niet op 1 plaats te doen. Elke provincie zijn eigen catalogus, maar hierin zit bijvoorbeeld weer niet wat de WSF-bibliotheken te bieden hebben. Bij bibliotheek.nl ontbreekt nu juist weer het zicht op het bezit en is het maar afwachten of er ook werkelijk geleverd wordt.
Niet gek dus dat er alweer een tijdje gesproken wordt over een catalogus waarin het bezit van alle Nederlandse bibliotheken wordt samengebracht en te doorzoeken is. Een plaats om te zoeken (en dus ook maar interface om aan te bieden aan de klant) en te reserveren. Hier moet de gebruiker ook de mogelijkheid krijgen om eigen content toe te voegen (trefwoorden, recencies, lijstjes e.d.). Typisch zo’n dienst waarvan iedereen buiten de bibliotheeken zegt als hij er eenmaal is “was dat er niet allang dan?”.
Vanuit de branche komt het tot nu toe maar niet van de grond. De Aquabrowser wordt wel expliciet genoemd in de Agenda voor de Toekomst, maar een nationale catalogus zie ik nog niet. My Discoveries voorziet overigens wel steeds beter in de behoefte om eigen content te kunnen toevoegen. HKA gaat nu zijn systemen onderling koppelen en biedt met c-Wise over deze systemen ook de gebruiker mogelijkheid content toe te voegen. Dan is er nog NBD/Biblion. NBD/Biblion levert toch al de titels en de media aan de bibliotheken en ziet er ook geen been in om een nationale catalogus aan te bieden.
Alle trajecten zijn omgeven met vragen en onduidelijkheden en het lijkt erop dat bibliotheken hierin verschillende keuzes gaan maken. Of dat erg is moet de toekomst maar uitwijzen. In elk geval zal het voor de klant geen duidelijk beeld van “de bibliotheek” opleveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten