donderdag 31 maart 2011

Aat Vos #db2011

2e spreker Aat Vos van Aequo, architect van o.a. Bibliotheek Lelystad maar ook bezig met verbetering Idea stores.
Zijn stelling is dat branding belangrijker is dan het gebouw. Bij een bibliotheek gaat het om 3 dingen: verzameling boeken, gebouw en organisatie. Is aan verandering onderhevig.

Lange tijd is het bibliotheekgebouw ingericht als kathedraal voor het boek. Bibliotheken werden vooral gebouwd om indruk te maken is stelling van Aat.
Rondom de interieurs is wel het nodige gewijzigd de laatste jaren, van magazijnopstelling tot verblijfsbibliotheek en retail. Bibliotheken reageren overigens vooral reactief.
Omgeving is extreem dynamisch terwijl bibliotheken nu geconfronteerd worden met bezuinigingen. Biblioheken raken in de knel en zoeken nu vooral naar imagoverbetering. Huisstijl is hierin goede ontwikkeling, maar voorkomt verschraling niet. Bibliotheken moeten zorgen intrinsiek noodzakelijk te zijn.
Daarnaast moeten bibliotheken zorgen voor goede corporate branding. Dit heeft gevolgen voor alle vormen van communicatie zowel intern als extern. Gebouw is van dit laatste slechts een onderdeel.

Veranderen is oké. Accepteer de verandering en zie de nieuwe kansen. Grootste groei zit in nieuwe interfaces, maar innoveer continu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten