woensdag 21 oktober 2009

Biebsearch in Limburg


Vanmiddag presenteerde Biebsearch "ambassadrice" Annemarie van Essen van de Overijsselse Bibliotheek Dienst de achtergronden en mogelijkheden van Biebsearch. Ik had bij deze blog graag een plaatje van het nieuwe logo - netjes in de nieuwe landelijke huisstijl geplaatst, maar dat heb ik (nog) niet voorhanden. Daarom de verwijzing naar het filmpje dat bij de eerste Biebsearch-implementatie (genaamd Fiducia) door het Deltion-College in Zwolle is gemaakt.

Het sterke van Biebsearch is dat modulair en schaalbaar is en minder aanbodgericht dan de meeste andere bibliotheekdiensten voor het onderwijs. Uitgangspunt is dat in samenwerking met de schoolorganisatie(s) Biebsearch wordt ingericht aansluitend bij de behoefte van de school.
Volgens de aanwezigen vanmiddag is dat de gewenste aanpak. Dit bleek ook al wel uit de verschillen in behoefte die daarna door een aantal aanwezigen werd geuit. Afhankelijk van de rol/positie, maar ook van de school werden andere onderdelen van Biebsearch benoemd als zijnde heel interessant: de mediathecaris ziet de meeste winst in de zoekmachine die alleen betrouwbare en gecontroleerde content biedt; het management ziet vooral ook mogelijkheden rondom Mediawijsheid voor het onderwijzend personeel (en zichzelf), terwijl men dit op een andere school in eerste instantie voor een kleinere groep voorlopers zou willen inzetten.
De presentatie bood hiermee voldoende aanknopingspunten voor de bibliotheek om met de scholen verder te te ontdekken waar de beste kansen liggen. Wel is duidelijk dat het voor een goede afloop nodig is om in elk geval de eerste verkenningen op directieniveau te doen. Gelukkig was ook aan die voorwaarde vanmiddag voldaan.

3 opmerkingen:

 1. Leuk bericht! Ik zag van Annemarie welke mensen jullie bij elkaar hadden. Leuke club. Van dit soort initiatieven moeten we het hebben in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was goed om bij jullie te zijn. De speciale zetting (in een wel heel bijzonder lokaal) was goed en vooral reden om door te praten, lijkt me zo. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het moet wel heel raar lopen als hier geen vervolg aan wordt gegeven. Was wat dat aan gaat een inspirerende bijeenkomst. De gereedschappen zijn aangeleverd, nu is het zaak hier verder mee aan de slag te gaan.
  @annemarie: de rest had blijkbaar een andere uitgang genomen en stond aan die zijde op ons te wachten - neem aan dat ze op een ander moment nog wel even contact met je zoeken....

  BeantwoordenVerwijderen