donderdag 3 februari 2011

Laaggeletterdheid in Limburg

Ik voel me geroepen om toch nog even terug te komen op een tweet die @francienvb dinsdag de wereld in stuurde over laaggeletterdheid in Limburg. Aan de tweet was de afbeelding toegevoegd die ik hierbij heb overgenomen en waaruit een gemiddelde van 14% laaggeletterden in Limburg is af te leiden.
Dat vind ik best veel en volgens Francien is dit ook boven het landelijk gemiddelde. Zonder dit nu te willen verklaren, ligt mijn volgende vraag voor de hand. Namelijk, wat kunnen we hier aan doen?
Hier zijn gelukkig al de nodige mensen binnen de bibliotheken mee bezig en inmiddels is door de provincie Limburg ook een subsidie beschikbaar gesteld om een project te gaan uitvoeren dat er hopelijk toe leidt dat bij een volgende meting het gemiddelde wat aangenamer toont.

2 opmerkingen:

 1. Goed dat je het deelt via je blog. Ik kreeg deze informatie van het ABC platform in Limburg. Het komt harder aan dan wanneer je het hebt over 10% van de Nederlanders. Raar is dat.
  De heer Charles Thijssens, ambassadeur van het netwerk kan vast meehelpen de bibliotheken nog beter laaggeletterdheid te helpen bestrijden. Je collega Ivette Sprooten kent hem ook.
  Contactgegevens:
  Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering Afdeling Limburg
  Secretaris Charles Thijssens
  Kennedylaan 5
  6191 XA Beek (LB) www.a-b-c-.nu

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schrok vooral van de onvoorstelbaar hoge percentages en heb ondertussen van Ivette al veel bijgeleerd over de Limburgse situatie en aanpak. Zo wordt naast allerlei praktische activiteiten gericht op bestrijding van laaggeletterdheid op 30 maart een Conferentie georganiseerd in Roermond onder de noemer "Aan de slag!"

  BeantwoordenVerwijderen