zaterdag 24 juli 2010

Wie is Kirejevski?

In de mailbox die ik vooral gebruik om spam op te laten binnenlopen zat vorige week ineens een mailtje met twee vragen over een boek (Memoires van Alexander Herzen) dat in mijn kast staat. Vermoedelijk via Library Thing leidde dat naar mij en aangezien afkomst zich niet laat verloochenen ben ik mijn kast maar eens ingedoken.
De eerste vraag: "Wie is Kirijevski?" liet zich via het register redelijk snel beantwoorden. Hoewel: er figureerden 2 Kirejevski's: Pjotr en Ivan. Twee broers, maar wie is nu bedoeld door de vraagsteller?
De tweede vraag betrof een brief die Kirejevski aan Herzen zou hebben geschreven en waarin hij ingaat op bepaalde gevoelens bij het kijken naar ikonen. Omdat de Memoires geen briefwisselingen bevat en ik ook geen citaat heb kunnen vinden liep voor mij het spoor hier dood. Misschien dat door er hier aandacht aan te besteden ik de vraagsteller nog iets verder op weg kan helpen?

3 opmerkingen:

 1. in het boek 'An introduction to nineteenth-century Russian Slavophilism: a study in ideas, Volume 2' van Peter K. Christoff wordt hier volgens mij wel melding van gemaakt, zie: http://books.google.nl/books?ei=IKxKTJbEKM2B4QbYwbGaDA&ct=result&id=dW8JAQAAIAAJ&dq=Kirejewski+OR+Kir%C4%9Bevskij+herzen+icons&q=icon#search_anchor

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met je link nog eens opnieuw hoofdstuk 30 ingedoken en inderdaad gestuit op het citaat:

  "Op een keer stond ik in de kapel, keek naar de wonderdoende icoon van de Moeder Gods en dacht na over het kinderlijke geloof van het volk dat voor haar bad; enige vrouwen, zieken en oude mannen lagen er op hun knieën voor, bekruisten zich en maakten diepe buigingen. Daarop keek ik vol gloeiende vervoering naar de heilige gelaatstrekken en langzamerhand begon het geheim van die wonderbaarlijke kracht in mij te dagen. Nee, dit was niet alleen maar een plankje met een afbeelding erop... Eeuwen achtereen heeft zij die stromen van hartstochtelijke verheerlijking, die gebeden van gewonde en ongelukkige mensen in zich opgenomen; zo moest zij wel vol van die kracht geraken die zij nu op de gelovigen uitstraalde. Zij was tot levend orgaan geworden, tot de plaats van ontmoeting tussen de schepper en de mens. Over deze dingen nadenkend, keek ik nog eens naar de oude mannen, de vrouwen met hun kinderen die daar in het stof bogen naar de heilige icoon-en toen werd ik zelf gewaar hoe de trekken van Moeder Gods bezield werden, hoe zij vol liefde en erbarmen op die eenvoudige mensen neerkeek... En ik viel op mijn knieën neer en bad tot haar....."

  Uit: Alexander Herzen - Feiten en gedachten : Memoires 1838-1847 (Prive Domein 104 - vertaling door Charles B Timmer, cop. 1984) blz. 292.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel informatie over Kirejewski staat overigens ook in het volgende boek: http://books.google.nl/books?id=cZnFHb-QaDUC&pg=PA184&dq=So%C4%8Dinenija+herzen+kireevskij&hl=nl&ei=YLJKTNutPJLs4Abh1eGZDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCcQ6AEwAA#v=onepage&q=So%C4%8Dinenija%20herzen%20kireevskij&f=false

  BeantwoordenVerwijderen