vrijdag 18 juni 2010

EBook-stick, weer een kans voor de bibliotheek?


Vandaag kom ik in verschillende tweets een verwijzing tegen naar een EBookstick. Dit blijkt een initiatief te zijn van het mij verder onbekende "Pixelperfect". De gedachte is dat op een usb-stick een aantal DRM-vrije boeken worden aangeboden. Deze maand op de stick 5 spannende boeken van 1 uitgeverij en als bonus ook nog een boek van Peter de Ruiter.
Deze Peter de Ruiter is de man achter Pixelperfect en ook degene die de marketing verzorgt voor uitgeverij 'De Rode Kamer'. Waarschijnlijk niet geheel toevallig ook de uitgever van alle 5 de titels die op de stick van deze maand.
Denk dus dat op deze manier geprobeerd wordt om een aantal titels uit het fonds van deze uitgeverij een tweede leven te geven en dat de aangeboden titels voorlopig vooral long tail betreft.

De gedachte om op een usb-stick enkele boeken aan te bieden zonder leesbeveiliging vind ik een stap in de goede richting. De uitgever neemt het risico dat dit naar hartelust wordt gekopieerd, maar biedt ook voor een schappelijk bedrag een aantal titels op een handzame manier aan en zal hierdoor hopen er in elk geval een aantal te verkopen.
Of dit voor de bibliotheken ook een manier is weet ik niet. Een usb-stickje is natuurlijk veel goedkoper als een een EReader, dus rechtenvrije titels zouden door bibliotheken thematisch ook op deze wijze aan leners kunnen worden aangeboden. Niet uitlenen, gewoon verkopen. Zorg dat het stickje een mooi merkbeeldje heeft en maak het niet te duur.
De sticks van Pixelperfect kunnen natuurlijk wel een plaatsje krijgen in de collectie om te worden uitgeleend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten