vrijdag 26 maart 2010

Bibliocenter bouwt aan moderne variant van de aloude dorpspomp.


Vroeger was de dorpspomp de spreekwoordelijke plaats waar de mensen hun nieuwtjes uitwisselden. De dorpspomp kon vele vormen hebben: de bakker, de kroeg, de kruidenier, de groenteman, allemaal plaatsen waar veel mensen elkaar ontmoeten en vooral de nieuwtjes uitwisselden. Erwin Blom noemt twitter de nieuwe dorpspomp, maar dat is voor de meeste dorpsbewoners vooralsnog een brug te ver om aan informatie over wat gaande is in het dorp te komen. (Buiten mijzelf ken ik bijvoorbeeld in mijn dorp niemand die actief is op twitter. Er heeft wel iemand een account onder de dorpsnaam, maar dat is - denk ik - iemand met heimwee die in de stad 20 km verderop is gaan wonen.)

De dorpspomp is in veel gevallen wel vervangen door dorpskrantjes, maar die verdwijnen onmiddellijk na lezing in het oud papier en bieden vaak ook niet veel mogelijkheden voor interactie. Natuurlijk zijn er daarnaast de nodige websites van verenigingen, maar die worden over het algemeen slecht bijgehouden. Dat is ook niet gek: doel van de meeste verenigingen is zorgen dat leden kunnen sporten, zingen, wandelen, dansen of waar de club ook maar voor opgericht is. Over het algemeen hebben de vrijwilligers hun handen vol aan het ronddraaien van de programma's en het onderhouden van een website schiet er dan meestal bij in. Als er al een website is, dan is deze meestal gebouwd door één of ander (bestuurs)lid op een zodanige manier dat deze bouwer ook altijd nodig is om vervolgens zaken op de site te plaatsen of aan te passen. Dat gaat een tijdje goed, maar aanleveren van content gaat niet vanzelf en/of het plaatsen gebeurt te laat, de motivatie verdwijnt en de informatie deugt niet meer.
Voor Bibliocenter was dit gegeven aanleiding om samen met de Gemeenschapsraad Heibloem een project te starten dat ervoor moet zorgen dat alle informatie over Heibloem op één website bijeen wordt gebracht. Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Limburg. Het dorp zorgt voor de content, Bibliocenter zorgt voor continuïteit en beheer. Dat is op zich misschien niet uniek, maar door deze combinatie te zoeken is het mogelijk om de verenigingen in het dorp een laagdrempelig platform te bieden. Bibliocenter voegt hier bibliotheekdiensten aan toe (reserveren, verlengen, zoeken, vragen) en zorgt ook voor de verbinding met Gids. Doel is om ook de voor Heibloem relevante gemeentelijke informatie toe te voegen.
Door gebruik te maken van een CMS moet het mogelijk zijn om dit straks in andere dorpen binnen het werkgebied van Bibliocenter op een simpele manier te herhalen.
Nu alleen nog een goede domeinnaam (die ook weer voor meerdere dorpen te gebruiken is). Het gewenste "digitale dorpspomp" is helaas al vergeven.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Johan,

    Gewoon een bod doen op dorpspomp.nl en ik zag dat dorpspomp.nu wel beschikbaar is. Of dorpspomp-online.nl is denk ik ook geen slechte. By the way bij digitaledorpspomp.nl is volgens SIDN wel beschikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Slim plan. Zou het ook in Noord-Holland werken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aardig idee.
    Hier zou het hatuurlijk watercooler.com worden (domein is trouwens nog vrij!)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Bart, dank voor meedenken, ga morgen overleggen met Bibliocenter en neem je naamsuggesties mee.

    @Ton, zou niet weten waarom. Belangrijk is om als bibliotheek een pleitbezorger in het dorp te hebben. Mocht je hier serieus mee aan de slag willen stuur me je mailadres/telefoon via twitter in een DM en ik neem contact met je op.

    @Marten watercoolers in Heibloem, wat are you thinking?

    BeantwoordenVerwijderen