De Limburgse bibliotheken proberen al een tijdje van de kant te komen met Gids, maar door allerlei omstandigheden gaat dat minder snel dan we allemaal willen (en denken). Tijd dus voor een update door Kees Hamann, die, zoals gewoonlijk, een goed verhaal neerzet, waarbij iedereen wordt aangesproken op zijn ondernemerschap, expertise en de verbondenheid binnen de branche.
Binnen de branche begint nu duidelijkheid te komen over het business model waardoor het mogelijk is om min of meer gestandaardiseerde offertes uit te brengen aan de gemeentes voor de levering van een loket (digitaal of fysiek). De bibliotheek blijft zelf de inhoud van de offerte aan zijn gemeente bepalen, maar er is veel voor te zeggen om het gepresenteerde model te gebruiken.
Verder is Gids2 in gebruik genomen, waardoor het nu ook mogelijk is om de loketten volgens de nieuwe eisen te vullen vanuit Gids. In Limburg is al een centraal adressenbestand in Gids gestopt dat als basis te gebruiken is.
Zaak is het nu om Gids te gaan verkopen: een filmpje om hierbij te gebruiken is gemaakt (nee helaas nog niet openbaar beschikbaar), de verkoopprijs lijkt me acceptabel, maar hiervoor is het wel nodig om voldoende massa te maken met alle bibliotheken. Tot 2012 is de tijd om die massa te maken, maar dan vaart de zilvervloot ook echt binnen (hier vertaal ik Kees erg vrij, maar zijn overtuiging is dat bibliotheken met Gids geld kunnen verdienen én tegelijkertijd invulling geven aan hun kerntaak: informatiebemiddeling). Lijkt me een mooie opdracht om dat te bewijzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten