donderdag 25 maart 2021

Blockchain feiten en fabels

 Vandaag weer eens kijken of er veel verandert is in de wereld van de blockchain. Na de eerste hype heb ik het wat losgelaten, maar nu ik het boek gelezen heb van Marcel Bullinga 
iedereen aan de robot (voor bibliotheekleden hier te lezen) waarin hij grote verwachtingen uitspreekt van de blockchain, met name voor de overheden, lijkt het me aardig om mijn licht eens op te steken bij dit webinar van de Dutch Blockchain Coalition. 

Ik probeer me even te beperken tot de feiten volgens Oliver Rikken. Hij onderscheidt een aantal soorten blockchain-protocollen. De varianten zijn publiek en privaat en bij beide worden varianten ten aanzien van rechten rondom lezen en valideren gezien (permissionless versus permissioned). Bitcoin en ethereum bijvoorbeeld zijn publiek en open/vrij wat betreft lezen en valideren.

Aspecten die vaak genoemd worden betreffen:

  • energieverbruik: blockchain kost objectief gezien veel energie, maar hier is wel iets aan te doen door het toepassen van de juiste techniek (hier consensusmechanisme genoemd). Bitcoin en ethereum maken vanuit veiligheidsoverwegingen gebruik van de meest energievretende techniek
  • schaalbaarheid: blockchain is ontworpen langs de as veiligheid en decentralisatie (want je wil de partij in het midden eruit hebben). Hiermee is schaalbaarheid in de basis minder geregeld. Wil je hier beter in voorzien, dan zal er minder gedecentraliseerd zijn (minder verdeling over de nodes). Dit laatste zal met name dus gevolgen hebben voor de performance binnen het volledig publieke netwerk. Overigen belangrijk om niet te vergeten dat het nog nieuwe technologie is (gestart in 2009) en dat transactiesnelheden al erg verbeterd zijn. 
  • privacy: dit vraagt de nodige aandacht bij het ontwerp: de boodschap is dat er geen tot personen herleidbare data in blockchain moeten worden opgeslagen. In een permissioned netwerk met een beperkt aantal nodes is ook het verwijderen (right to be forgotten) te organiseren. En sommige gegevens moet je niet in de blockchain (gedecentraliseerd) opslaan.
En toen was mijn tijd op. Een fijne samenvatting, maar helaas nog geen beeld bij de goede toepassingen. Die vraag een andere keer maar eens zien te beantwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten