donderdag 22 september 2011

bibliotheek.nl ready for take off?

Voor de vakantie schreef ik over de WAAS en de manier waarop een aantal Limburgse bibliotheken die wilden gaan inzetten om hun bestaande websites te vervangen. De gewenste functionaliteit is op hoofdlijnen in kaart gebracht en de verwachting was dit jaar een en ander door middel van de WAAS te realiseren zou zijn.

Helaas kwam Bibliotheek.nl deze zomer tot het besef dat de verwachtingen die gewekt waren niet gerealiseerd kunnen worden. In het laatste Bibliotheekblad (nr. 11 2011) geeft Diederik van Leeuwen duidelijk aan wat de scope en tempo van Bibliotheek.nl is. Dit betekent dat we nu opnieuw moeten gaan nadenken over de wijze waarop we in Limburg tot nieuwe websites komen, want de behoefte is onverminderd groot bij de betrokken bibliotheken.
Daarom het oorspronkelijke scenario nog maar eens afgestoft: bibliotheken zorgen ervoor dat ze hun website bouwen in één van de drie CMSsen die kunnen praten met de landelijke infrastructuur: dus Bart, Joomla of Drupal. Omdat de Waas niet alles biedt, wordt hier de gewenste functionaliteit in gebouwd waarbij waar mogelijk gebruik gemaakt wordt van widgets uit de landelijke widgetstore. Zoals Diederik van Leeuwen aangeeft is dat een heel ontspannen overgang naar de WAAS, maar dat geldt toch met name voor bibliotheken die al een website in één van de aangegeven CMSsen hebben. Voor de andere bibliotheken, die dachten in de WAAS twee vliegen in één klap te slaan betekent het een juist extra inspanning ...

3 opmerkingen:

  1. Ja zo is dat nou net wat ga je gebruiken voor iets . Het is jammer dat zo iets niet landelijk is dan gaat het allemaal veel sneller.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door mijn vakantie heb ik nr 11 nog niet gelezen. Wel een verrassing vind ik of ben ik nu weer naief? Wat ik ook wel opvallend vind dat jij tot nu toe de enige bent die op deze openbaring reageert. Tenminste ik heb de reacties niet gezien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bibliotheekblad 11 viel hier gisteren pas binnen, dus mogelijk ligt dit nog op veel "te lezen" stapeltjes. Uit de tweets bij het congres De Bibliotheek in Beweging denk ik af te leiden dat Diederik in zijn presentatie hetzelfde heeft geschetst. Denk dat het dus nu wel langzaam begint door te dringen.

    BeantwoordenVerwijderen