vrijdag 1 april 2011

Kathy Dempsey #db2011

Kathy Dempsey begint met het beloven van een leeslijst die later op de essentials-website zal worden geplaatst. We hoeven dus niet op te letten :-)

Heb dit wel gedaan omdat ik veel verwacht van haar verhaal, dat jammer genoeg wel een heel lange inleiding kent en heel veel lijkt op hetgeen ze 2 jaar geleden tijdens UgameUlearn ook al eens vertelde. Jammer, had liever meer over "true marketing"gehoord.. Het was nu vooral Kathy Dempey-marketing, waar gastheer Erik Boekesteijn vrolijk aan meedeed. Aangenaam, maar ik had hier meer van verwacht. (toevoeging 1 april)


Voor de komst van  internet was leven voor bibliothecaris een stuk eenvoudiger. Waren voor grote groepen mensen nodig om weg in informatieaanbod te vinden. Nu kan iedereen publiceren en heeft iedereen toegang tot informatie. Kathy verwijst naar het "beyond books"-symposium van volgende week dat zoekt naar verbinding bibliotheek en journalisme.

Volgens Kathy is het een vreemde gedachtenkronkel dat alles wat online is, gratis is. Auteurs, servers, etc. hoeven niet betaald te worden. Hierdoor proberen met name grafici ook steeds meer te voorkomen dat hun werk online wordt gezet.
Strategie├źn veranderen: minder initieel drukken en deze alleen naar voorhoede (recensenten e.d) sturen om te zien hoe het valt. Pas bijdrukken indien behoefte er is en verder als eBook in de markt zetten.
Antwoord voor bibliotheken, uitgevers en anderen kan worden gevonden met "true marketing". Helaas te weinig tijd om daar dieper op in te gaan. Check site, lees boek.Kathy Dempsey gaat tenslotte uitgebreid in op de discussie over de plannen van uitgeverij Harper Collins om het aantal uitleningen van een eBook te maximeren op 26 (zie ook linkedin voor een discussie die hierover in Nederland ook werd gevoerd) Daarna moet het eBook opnieuw worden gekocht. Ze zet 2 gezichtspunten naast elkaar: eenmaal volstrekte verwerping van de gedachte uitmondend in een ebook user bill of rights  en eenmaal de suggestie om in overleg met Harper Collins te gaan en het initiatief positief te benaderen vanuit de gedachte dat deze uitgever in elk geval iets probeert te regelen voor uitlenen ebooks.

1 opmerking:

  1. dan kun je ook het interview met haar kijken op http://www.thisweekinlibraries.com/?p=257 of was dat hetzelfde interview?

    BeantwoordenVerwijderen