dinsdag 9 februari 2010

Presentatie Digitale Infrastructuur Bibliotheek.nl

Vanmorgen is Gerard Kuys, informatiearchitect van Bibliotheek.nl, in Limburg om hier de blijde boodschap rondom de ontwikkeling van de digitale bibliotheek te vertellen. Hieronder een aantal hoogtepunten/aandachtspunten voor de bibliotheken. Belangrijk is om opnieuw te constateren dat het draagvlak voor bibliotheek.nl en hetgeen landelijk ontwikkeld wordt onverminderd groot is. Er is geen discussie over de noodzaak, maar de vragen in de zaal gaan vooral over tempo, bekostiging en wat er precies te verwachten valt. Communicatie over de plannen is erg noodzakelijk is de boodschap en wat dat betreft is het goed daar vanmorgen met de presentatie van Gerard een begin mee te maken.

Enige kreten genoteerd (met excuses voor het niet altijd volledig leesbaar maken van de tekst - vond tempo even belangrijker dan helemaal ok maken):
voor ons (OB-wereld) is het goed dat KB (Bas Savenije) nu binnen GII aan de weg timmert - sluit heel goed aan bij ontwikkelingen die binnen bibliotheek.nl zijn ingezet (zie o.a. Mark Deckers en Jan Klerk)

Wat regelt bibliotheek.nl:

1. dubbel lidmaatschap:
a. lokale bibliotheek
b. digitale bibliotheek
Hiermee klanten ook te volgen als ze van ene bieb naar andere gaan
Daarnaast de mogelijkheid om klanten via zogenaamde Single Sign On toegang tot digitale diensten te bieden.
In de zaal de vraag waarom mensen niet altijd lokaal lid worden. Dit is niet voor elke dienst nodig, maar in principe worden mensen die via de digitale bibliotheek lid worden ook aan de lokale bibliotheek van hun keuze gekoppeld.

2. rol PSO's
tussenlaag die zich bundelen om uitvoerende/beherende taken van bibliotheek.nl over te nemen is ook handig om diensten te kunnen distribueren

3. roadmap bibliotheek.nl
rapport Calff vertaald in digitale diensten en deze volgens een concept "onder architectuur" te realiseren. Eenheid van concept, idee en uitvoering. Eerst wordt het fundament gelegd, daar zitten we nu midden in, om later dit jaar de leuke dingen te realiseren.
Het datawarehouse is ingericht, maar nu moet worden gedefinieerd hoe dit te gebruiken. Verder zijn prototypes gedefinieerd. De 2e is bijna opgeleverd, de eerste is eind september gepresenteerd als bibliotheek valkenzande:



De volgende stappen zijn:
- verkrijgen content: moeten als branche samen richting uitgevers, liefst ook met KB samen om gesprekspartner te zijn Uitkomst nog ongewis, maar hier zit in elk geval actie op.
- de widget store komt nu redelijk snel. Hiermee kunnen lokale bibliotheken hun eigen sites naar behoefte inrichten, maar ook zelfgemaakte widgets aanbieden aan andere bibliotheken.
- zoek&boek reorganisatie: gaat aansluiten op aanbevelingen Calff. Uitgangspunt is dat materiaal binnen 2 dagen wordt geleverd. Kost redelijk veel organisatie voor het provincie grensoverschrijdende ibl. Betekent dat dus in tegenstelling tot nu willekeurige bibliotheken uit de ene provincie ook kunnen gaan leveren aan bibliotheken in andere provincies.

Dan nog enkele woorden over de NBC

NBC uitleg: verzamelde bezit catalogus openbare bibliotheken + KB + die UB-en die hier aan willen meedoen. Deze catalogus toont ook de beschikbaarheid (loopt iets achter -> pas realtime als je inzoomt op bepaalde titel. Ook titelverdubbelingen worden door middel van FRBR-toepassingen en het gebruik maken van ervaringen in Vlaanderen zoveel mogelijk voorkomen.
Ook in de NBC wordt getoond de verder beschikbare content, recensies maar ook de door gebruikers gegenereerde content. Meest belangrijke verbetering in NBC is de onderwerpsontsluiting. Meer hierover opnieuw bij Jan Klerk

3 opmerkingen:

  1. Dank voor je bericht!
    Soms krijgt een mens zowaar weer hoop dat het nog iets wordt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het duurt soms even jouke, maar dan heb je ook wat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Johan,
    Dank je voor deze briefing!
    grtz. Jan

    BeantwoordenVerwijderen